מהגירושין והניכור בחברה החרדית ועד הדלקת משואה ביום העצמאות:
פייני סוקניק מקימת עמותת "באשר תלכי" במסגרת תכנית "החממה ליזמות חברתית" של ויצו, תדליק משואה ביום העצמאות על סיוע לנשים חרדיות בתהליכי גירושין

פייני סוקניק-גולדשמידט (33), נשואה ואמא לשלושה ילדים, היא פעילה חברתית, פמניסטית, מורה ויועצת חינוכית בהכשרתה. פייני ייסדה את עמותת "באשר תלכי" המעניקה תמיכה וסיוע לנשים חרדיות ודתיות במצבי פרידה וגירושין, בעקבות הליך גירושין אישי, בו חוותה את הקשיים העומדים בפני אישה חרדית הנמצאת בהליך זה.

במהלך הליך גירושיה בשנת 2013 השתתפה פייני בתכנית מנהיגות נשים של ויצו וממנה המשיכה ב- 2014 לתכנית ה"חממה ליזמות חברתית" של ויצו בשיתוף "מינגה", המקדמת עסקיים חברתיים בישראל.

כיצד הכול התחיל?
"נשאתי בגיל צעיר מתוך תמימות. בעלי החדש ואני הקמנו משפחה, אך הזוגיות לא הצליחה והחלטנו על פרידה. בתהליך הפרידה הארוך, המורכב והמייסר היו נקודות שבירה רבות שנבעו בעיקר מהחברה שסבבה אותי. דיונים מתישים, שקרים, רכילויות אכזריות, התעלמות ואגרסיביות, תוקפנות וחוסר קבלה.
כאישה חרדית המעורה בחיי הקהילה, חיפשתי את התמיכה. החברה שלנו מחנכת ל"ואהבת לרעך כמוך" ול"מה ששנוא עליך – אל תעשה לחבריך", כאחת שגדלה על המילים האלה והתובנות שמתבקשות מהן- ציפיתי למקסימום, אך לא קבלתי את מה שציפיתי לו.
גיליתי שלאישה במצבי, אין כתובת לפנות אליה. אין דלת, או מספר טלפון להתקשר ולהתייעץ. אין הכרה בקושי שלי ושל נשים במצבי – נשים בתהליך גירושין, אלה המגדלות לבד את ילדיהן, ואף חשופות למקרים של הצקות, התעללויות וחוסר לגיטימציה חברתית ומשפחתית. חווית הגירושין הייתה רצופה תחושות של הקטנה, השפלה, בריונות וסחטנות. היא הותירה אותי מותשת ומאוכזבת, מלאה בתסכול שחיפש את דרכו החוצה".

"באשר תלכי"

העמותה מהווה "משפחה שנייה" (ולעתים אף הראשונה) של האישה החרדית/הדתית המתמודדת עם אתגרים מורכבים במהלך התהליך ולאחריו. השירותים שניתנים במסגרת העמותה: יעוץ ולווי משפטי, תמיכה רגשית וסדנאות תמיכה. הארגון מספק שירות חדשני בציבור החרדי. עד כה נעזרו בשירותי העמותה למעלה מ- 400 נשים חרדיות ודתיות מכל הארץ בתחומים שונים הקשורים לנושא.

תכנית ויצו "החממה ליזמות חברתית-עסקית"
החממה ליזמות חברתית הינה תכנית לנשים יזמיות מכל גווני החברה הישראלית (יהודיות, ערביות, דרוזיות, חילוניות, דתיות ועולות וותיקות). מטרת פרויקט המנהיגות של ויצו היא להקים ולפתח יוזמות חברתיות, ולספק לנשים בפרויקט את הכלים להשפיע על הסדר החברתי הקיים בישראל. התכנית משלבת בין סדנה תהליכית ובין הכשרה לימודית יישומית, בתחום היזמות החברתית. בנוסף, מקבלות המשתתפות ליווי פרטני סביב גיבוש המיזמים והפעלתם.

החממה ליזמות חברתית-עסקית מהווה נידבך נוסף בהגשמת החזון של תנועת ויצו בעידוד אקטיביזם חברתי וכלכלי של נשים. במקום לפעול לבדה לשינוי המציאות, מכשירה ויצו עשרות נשים בשנה לפתח פרויקטים חברתיים למען קידום נשים, סיוע לילדים ובני נוער במצוקה.

לכתבה המלאה בויצו >>